10/1/10

 

Ihminen ennen Somaliaa/Hiekan ja veren freskot

 

Kari Eloranta

 

Tie Berberasta Hargeisaan on yksi vain viidestä Somalimaan edes jonkinlaisessa kunnossa olevasta kulkuväylästä. Viivasuoraan se halkoo kuuman, pölyisen autiuden. Yksitoikkoista hiekkalakeutta pilkuttavat kituliaat puskat ja tankinraato siella täällä. Matkan puolivälissä, 80 kilometrin kohdalla, levähdyspaikka tuo pientä vaihtelua. Teetä hörppiessä ja ympäristöä silmäillessä mikään ei viittaa siihen, että lähistöllä on yksi Afrikan merkittävimmistä esihistoriallisista muistomerkeistä. Kauan, hyvin kauan sitten tämä paikka oli jotain.

 

Aseistetun paikallisen oppaan kanssa vierailija voi vaeltaa viisi-kuusi kilometriä autiomaahan ja päätyä kivisen kukkulan juurelle. Ollaan Laas Geelissa. Ylhäällä on näköalapaikka, josta muinainen ihminen tarkkaili vehreällä tasangolla vaeltavia eläinlaumoja. Sitten myöhemmin, kenties jo seuraavana päivänä, hyvästä saaliista kylläisenä ja kiitollisena jumaliaan kohtaan, hän maalasi antiloopit, kirahvit ja muut eläimet kallioon. Viimein koristeli rakkaimmat kotieläimensä ja itsensä, löysi symbolit ajatuksilleen.

 

Laas Geel on maailmanmittakaavassakin äärimmäisen harvinainen, värikylläinen vinjetti esihistoriaan, muinaisen esi-isän sielunmaisemaan. Jungilainen sanoisi kenties kollektiiviseen alitajuntaan, sen protomuotoon. Näkyvillä on se, mikä on ollut kaikkein merkityksellisintä meidän esi-isille ja –äideille ajalla, jolloin ihminen oli asettumassa aloilleen, aloittamassa yhteisön rakentamisen ja riittien kiteyttämisen. Täällä on maalattu samalla suvereenilla varmuudella kuin faaraoiden ensimmäiset dynastiat kaiversivat; absoluuttisella kädellä, valmiita mestariteoksia vailla harjoittelukappaleita.

 

Länsimaisten tutkijapiirien tietoon Laas Geel tuli vasta 2003, jolloin ranskalaisryhma löysi sen. Toki paikalliset olivat tienneet siitä jo vuosituhannet – paikka on neoliitinen, iältään arviolta 5000 ja 9000 vuoden välillä. Laas Geelin maalaukset ovat kaukaa kirjoitetun historian tuolta puolen, eikä niiden merkityksestä jälkeen tulleille sukupolville tiedetä. Mutta meidän onneksemme he eivät ainakaan tehneet tuliaan kallioalkoviin niiden alle.

 

Niinpä nykyään on mahdollista ihailla näitä verrattomia freskoja, joiden pääosissa esiintyvät niin eläimet kuin esi-isätkin. Osa on metsästysaiheita, mutta kenties muinaisen ilmastomuutoksen seurauksena niiden rinnalla kehittyi myös toisenlainen kuvasto aiheenaan uusi elinkeino, karjatalous. Ihmisen ja kotieläimen riippvuussuhde löysi symbolisia muotoja, joka ilmenee sommitteluissa. Hahmot saivat myös koristeensa, ensimmäisen muodin: ihminen univormun, lehmä eräänlaisen kaulurin. Ja millä tyylillä tämä kaikki on esitetty; viiva ei näissä teoksissa haparoi. Maalausten linjakas, pelkistetty muotokieli ällistyttää vielä postmoderniakin ihmistä.

 

...

 

Afrikan Sarven maaperästä huokuu ikuisuus. Täällä vuosituhannet kääntyvät vaivatta kuin sivut kirjassa, maa kuivuu pöliseväksi hiekaksi, lajit vaihtuvat, villieläimet väistyvät kameleiden tieltä. Ihmiset ja heimot menevät ja tulevat, jumalat heidän mukanaan. Enää ei täällä lehmää palvota, eikä koiraa, potkitaan ennemmin. Laas Geel on jäänyt hylättynä pakanamonumenttina vain satunnaisen paimenen yösijaksi. Mutta edes murhaavan auringon alla sen pigmentit eivät ole unohtaneet.

 

Luonto ei tätä paikkaa helpolla hävitä, mutta ihminen on toinen juttu. Sota on Somalian status quo. Kuten monen muun maailmankolkan, jossa elämisen ehdot ovat kivikovat. Kuin ihmeen kaupalla Laas Geelistä ei ole konfliktien jaloissa tullut kauppatavaraa. Väliamerikassa rikolliset kivisahoineen leikkaavat Maya-monumenteistä keräilijöiden tilaamat mestariteokset ja kuskaavat ne viidakon halki ostajille. Niin ei täällä, ei ainakaan vielä. Toisaalta harvoin kukaan pääsee somaleja syyttämään bisnesavuttomuudesta, joten ehkä nämä arkeologiset aarteet vielä löytävät tiensä muualle, vaikka paikka onkin jotenkuten aidattu ja satunnaisen asemiehen vartioima.

 

Tasapainoillessaan näillä kallionkielekkeillä nykyisyyden epävakaa yhtälö käy väistämättä mielessä. Somalimaa on näennäisesti stabiili, vaikka ääriainekset operoivatkin siellä tulisin imaamein ja satunnaisin salamurhin. Entä jos Mogadishun fundamentalistit saavat vallan myös täällä ja tekevät kuten uskonveljensä talibaanit Afganistanissa, jotka tulittivat vääräuskoisten monumentit, Bamyanin huikeat Buddha-patsaat, tomuksi? Onko sellaisen uhan alla näiden aarteiden ”tilaaminen” turvaan lännen museoihin pragmaattista viisautta vai pahimman laatuista kulttuurikannibalismia? Kenties naapurin etiopialaiset ovat ainoita, joiden vastauksella on painoa: vuosisatojen saatossa he ovat moneen otteeseen joutuneet piilottamaan koptilaiskultturinsa aarteet muslimiarmeijoilta turvaan.